Hieronnan hyödyt

Hieronnasta on hyötyä niin rakkaille koti- kuin harrastuskoirillekin. Hieronta rentouttaa, palauttaa rasituksen jälkeen, parantaa aineenvaihduntaa ja poistaa elimistöstä kuona-aineita, lisää lihasten elastisuutta ja kimmoisuutta sekä vähentää lihasperäistä jännitystä ja liikerajoituksia. Säännöllisen lihashuollon avulla koiran olo paranee ja liikkuminen helpottuu, kun lihaskireydet vähentyvät ja lihaksen jaksaminen ja voimantuotto parantuu. Myös esimerkiksi nivelrikkoiselle koiralle hieronta on hyväksi, ja nivelrikon aiheuttamaa kuormitusta voidaan helpottaa hieronnalla. Jotta nivelrikkoisen koiran liikkuminen olisi mahdollisimman mukavaa, on lihasten hyvinvoinnista huolehtiminen tärkeää.

Milloin hierontaan?

Koirat ilmaisevat epämukavuuttaan monin eri tavoin. Esimerkiksi haluttomuus hypätä tai epäröinti ennen hyppyä, jatkuva venyttely tai venyttelyn loppuminen, muutokset liikkumisessa, seisominen selkä köyryssä tai selän säpsyttely koskettaessa voivat kieliä lihasjumeista tai -kivuista.

Koirahierontaa kannattaa käyttää myös ennaltaehkäisevänä hoitomuotona, vaikka erityisiä ongelmia ei koiralla olisikaan. Säännöllinen, ylläpitävä hieronta ennaltaehkäisee lihasjännityksiä ja -kireyksiä. Hyvällä lihashuollolla voidaan pienentää vaurioiden riskiä. Erityisen tärkeää ennaltaehkäisy on paljon harrastavilla tai muuten aktiivisilla koirilla.

Milloin koiraa ei voida hieroa?

Esteitä hieronnalle

  • Akuutti trauma
  • Tulehdukset
  • Pahalaatuinen kasvain
  • Sydämen vajaatoiminta
  • Ulkoloiset
  • Tarttuvat taudit

Jos koirallasi on jokin sairaus tai lääkitys, joka voisi olla hieronnalle esteenä, konsultoithan koiraasi hoitanutta eläinlääkäriä kysyäksesi, onko hieronta sinun koirallesi sopivaa. Kerrothan myös aikaa varatessasi, mikäli koirallasi on sairauksia tai lääkityksiä. Jos koira ontuu, tulee ontumisen syy selvittää eläinlääkärissä ennen hierontaa.